Yanoun

søndag 17. oktober 2010

Umma, umma - mustavtinin


I dag våknet jeg til hanegal og sauer som breker - min første "ordentlige" arbeidsdag i Yanoun. Olivenhøsten er godt i gang og vi 5 ledsagere i landsbyen ville gjerne hjelpe til. Men først en liten runde rundt i landsbyen for å forsikre oss om at alt er som det skal. Vi fikk vite at en militær offiser så vidt hadde vært innom landsbyen også - trolig for å sjekke at alt er rolig.

Da vi passerte bakehuset traff vi på en av landsbykvinnene på vei inn for å steke brød. Bakeovnen - taboon - er alltid i gang og klar til å bakes på. Den tennes opp med ved når den er ny - deretter dyttes brennstoffet - som faktisk er sauelort - rundt ovnen - og dette holder ovnen bakeklar døgnet rundt i årevis! Fasinerende. Selvfølgelig fikk vi  med oss et rykende ferskt brød - som vi senere spiste med olivenolje, zaatar, (en urteblanding) youghurt og hummus.

Nybakt brød
Mens vi ivrige og interesserte studerte bakeovnen kom datteren ut på trappa og ropte - "umma, umma - mustavtinin". Vi så to bosettere med en hund gå oppover åsen rett bak huset deres. Vi ruslet frem på tunet og da de så oss, gikk de tilbake til bosettingen sin.

Bosettere på tur
Jeg tenker igjen og igjen på hvordan det må være å leve i konstant frykt for naboene sine - ikke å kunne bevege seg fritt på sin egen eiendom uten å risikere å bli banket opp og i verste fall skutt på. Mange orker ikke mer og har flyttet - mens andre nekter å la seg presse ut.

Vi ble invitert på et glass juice utenfor huset deres og hadde en hyggelig og interessant prat med henne og familien om løst og fast, men samtaleemnet "bosettere" er det vanskelig å unngå. Mannen hennes fortalte om "gamle dager" da han kunne ta sauene sine på gressing over åsen til nabolandsbyene noen kilometre unna. Etter at israelske bosettere slo seg ned i området og gradvis har tilrevet seg land fra landsbyboerne, kan dyra hans bare gresse i områdene tett ved landsbyen - med de følgene at han må kjøpe fór for dyre penger - han må daglig kjøpe fór for ca. 160 kr til sine 25 sauer og 6 geiter. Inntektene får han fra salg av lam og sau - ca. 50 kr pr kg. lamme-kjøtt. Dette ekteparet forsørger 4 barn og den eldste studerer ved universitetet i Nablus - som koster litt i underkant av 5000 kr hver 4 måned. Ikke skjønner jeg at det går rundt, men det sier noe om hvor viktig det er for dem at barna får seg en god utdannelse.

Familien har også en del oliventrær og får noe inntekt av olivenolje. Men dette med oliveninnhøsting er heller ikke så lett lenger. Før bosetterne kom brukte de rundt 25 dager på oliveninnhøstingen og av avlingen fikk de laget ca. 250 - 260 liter olivenolje. Nå for tida trenger de ikke mer enn en ukes tid til innhøstingen og avlingen utgjør som regel i underkant av 20 liter. Det er heller ikke sjelden at bosetterne stjeler av avlingen, hugger ned trær eller brenner dem. For et par dager siden, da de skulle høste inn fra trærne i åsen opp mot en av bosettingene, fant de at alle trærne var renset for oliven. Ifølge politiet var det bosetternes geiter som hadde spist avlingen!! Vel - det går kanskje ikke an å arrestere geiter....

De henger høyt
Fin "fangst"


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar